Social Icons

Παρασκευή, Ιανουαρίου 3

Γκέλσης Ιωάννης Φυσικοθεραπευτής-Φυσικοθεραπεία κατ’οίκον για άτομα με κινητικές αναπηρίες

Φυσικοθεραπεία κατ’οίκον για άτομα με κινητικές αναπηρίες

kinesiotherapy.gr

Τι είναι η Φυσικοθεραπεία;
Η Φυσικοθεραπεία, είναι η θεραπευτική προσέγγιση, που βασίζεται στα φυσικά μέσα όπως: η κίνηση, το φως, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, η ζεστή, το κρύο κ.α. που χρησιμοποιούνται από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, πτυχιούχο Φυσικοθεραπευτή, για την αποκατάσταση ή την θεραπεία των ασθενών.


Η Φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται σε ασθενείς με Ορθοπεδικές, Νευρολογικές, Καρδιοχειρουργικές, Πνευμονολογικές παθήσεις αλλά και στην Γενική Χειρουργική και την Παιδιατρική.

Που εφαρμόζεται η Φυσικοθεραπεία;
Η εφαρμογή τής γίνεται, σε Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας, Νοσοκομεία – Κλινικές, (μόνο τυχαίο δεν είναι πως στα περισσότερα νοσοκομεία του κόσμου, ο πρώτος άνθρωπος που βλέπουν οι ασθενείς μετά το γιατρό τους είναι ο φυσικοθεραπευτής), Κέντρα Αποκατάστασης, αλλά και στο σπίτι του κάθε ασθενή, δηλαδή η «Φυσικοθεραπεία κατ’οίκον».
Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πόσο πολυδιάστατος και σημαντικός είναι ο ρόλος του Φυσικοθεραπευτή στη σημερινή εποχή.
Ποιος είναι ο σκοπός της Φυσικοθεραπείας κατ’οίκον;
Ο σκοπός της Φυσικοθεραπείας κατ’οίκον, είναι η αποκατάσταση της κινητικής και της αναπνευστικής λειτουργίας (ενίοτε και της ψυχικής υγείας) του ασθενή, η πρόληψη νέων διαταραχών, τραυματισμών ή λειτουργικών περιορισμών καθώς και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου αλλά και του οικογενειακού τού περιβάλλον.
Πολλές φόρες κάνουμε το λάθος να εμπιστευόμαστε ανθρώπους που είτε δεν έχουν πτυχίο (από ΑΤΕΙ, ή άλλη αναγνωρισμένη ισότιμη και ισάξια σχολή του εξωτερικού) είτε άλλους που η αρχική τους ιδιότητα είναι η καθημερινή φροντίδα του ανθρώπου μας και στην πορεία μαθαίνουμε ότι είναι «Γιατροί», «Φυσικοθεραπευτές», «Νοσηλευτές» κ.α. με αποτέλεσμα ανακριβείς διαγνώσεις, καθυστερημένη και λανθασμένη  αποκατάσταση, δημιουργία κατακλίσεων.
Ποιες είναι  τεχνικές της Φυσικοθεραπείας κατ’οίκον;
Οι γνώσεις του Φυσικοθεραπευτή πάνω στην Ανατομία, την Φυσιολογία, την Νευρολογία, την Ορθοπεδική αλλά και στην Βιομηχανική της Κίνησης θα του επιτρέψουν να συνδυάσει σωστά τις τεχνικές που διδάχτηκε κατά την διάρκεια των βασικών σπουδών όπως Κινησιοθεραπεία, Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία, Ηλεκτροθεραπεία, Υπέρηχοι, Διαθερμία, Laser, Μάλαξη, Υδροθεραπεία  ή τις εξειδικεύσεις που δίνονται μετά το τέλος των βασικών σπουδών από σεμινάρια εκ των οποίων τα πιο διαδεδομένα είναι η NDT/Bobath, η PNF, η Manual Therapy, η Mckenzie, η Vojta κ.α.                                                        Έτσι παράλληλα με την χρήση του ειδικού του εξοπλισμού όπως θεραπευτικές μπάλες, απλές μπάλες, λάστιχα διαβαθμισμένης αντίστασης, βέργες κ.α. θα σχεδιάσει το εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει με τον ασθενή.  
Τι προσφέρει η Φυσικοθεραπεία κατ’οίκον;
Στον κάθε ασθενή, η φυσικοθεραπεία έχει να προσφέρει πολλά, αρκεί  ο γιατρός να δώσει την συγκατάθεση του ώστε να ξεκινήσει η φάση της αποκατάστασης και η θεραπεία όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Αν ο ασθενής  είναι σε θέση να συμμετέχει πλήρως σωματικά τότε την ονομάζουμε  ενεργητική Φυσικοθεραπεία, αν συμμετέχει μερικώς  ενεργοπαθητική φυσικοθεραπεία και όταν ο ασθενής δεν συμμετέχει καθόλου  ονομάζεται παθητική φυσικοθεραπεία.
Η Φυσικοθεραπεία κατ’οίκον συστήνεται σε ανθρώπους που δεν μετακινούνται καθόλου μόνοι τους, ή μετακινούνται με πολύ μεγάλη δυσκολία (αυτό συνεπάγεται αυξημένη επικινδυνότητα τραυματισμού από πτώση), ή και σε ανθρώπους που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα λόγο χημειοθεραπευτικού σχήματος ή άλλης φαρμακευτικής αγωγής ή ασθένειας.
Για παράδειγμα, η καθημερινή μετακίνηση εκτός σπιτιού ενός άνθρωπου με τετραπληγία, ο οποίος δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως και που οι συνοδοί του ακόμη δεν έχουν την εμπειρία να τον βοηθήσουν με σωστούς χειρισμούς και λαβές, κρύβει κινδύνους. Όμως η σταδιακή και ελεγχόμενη από ειδικούς μεταφορά, όχι μονό δεν είναι επικίνδυνη αλλά παρέχει σιγουριά στον χρήστη αλλά και στο οικογενειακό του περιβάλλον, ώστε η έξοδος να συνεχίσει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς άγχος.

Ποίοι είναι οι στόχοι της Φυσικοθεραπείας κατ’οίκον;
Όπως καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω, ο πρωταρχικός στόχος του Φυσικοθεραπευτή, θα πρέπει να είναι η λειτουργική επανεκπαίδευση και η αυτοεξυπηρέτηση του κάθε ασθενή, σύμφωνα με το επίπεδο τού τραυματισμού του, την κατάσταση της υγείας του αλλά και την πορεία της ασθένειας του, όπως και η εκπαίδευση της οικογένειας, για να προσφέρουν την μέγιστη βοήθεια, με τον λιγότερο κόπο στον άνθρωπο τους, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες τραυματισμού και των ιδίων (οσφυαλγία, ισχιαλγία) από τυχών λάθη στον τρόπο μεταφοράς.
Ο επόμενος στόχος, είναι η κοινωνικοποίηση του ατόμου με αναπηρία και η επανένταξη του στο κοινωνικό σύνολο. Η παρότρυνση του δηλαδή στο να βγει έξω από το σπίτι, να πάει με φίλους μια βόλτα σε ένα εμπορικό κέντρο, να καθίσει σε μια καφετέρια ή σ’ένα εστιατόριο και η σταδιακή απαγκίστρωση  από τους οικείους του. Έτσι βελτιώνεται η ψυχολογία και η διάθεση του ώστε να συνεχίσει την ζωή του μετά την περιπέτεια που βίωσε!
Πού θα βρω εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή;
Ο κάθε Φυσικοθεραπευτής είναι εγγεγραμμένος στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, από εκεί μπορεί να γίνει η διασταύρωση αν πραγματικά ο επαγγελματίας που πιθανόν να συνεργαστούμε, έχει πτυχίο και είναι πραγματικά πτυχιούχος Φυσικοθεραπευτής.
Το επόμενο που πρέπει να συζητήσουμε είναι αν έχει την απαραίτητη εμπειρία για την συγκεκριμένη νόσο ή τον τραυματισμό.
Κάποιοι συνάδελφοι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στα Ορθοπεδικά περιστατικά και κάποιοι άλλοι έχουν στα Νευρολογικά, Αναπνευστικά, Παιδιατρικά περιστατικά.
Σωστός επαγγελματίας είναι αυτός που δεν θα αναλάβει ασθενή μόνο κάτω από το πρίσμα των οικονομικών του απολαβών, αλλά βάζοντας προτεραιότητα την ανάγκη του ασθενή για σωστή και γρήγορη αποκατάσταση!
Γκέλσης Ιωάννης
Φυσικοθεραπευτής
jgelsis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου